Kim bu Özgür’ce?

Facebook kendisini “Ozgur Sanli Ilk” olarak tanımlamakta.

Flickr ‘da “Ozgur ILK ” olarak fotoğraflarını yayınlamakta.

Gmail onu ozgurilk@gmail.com olarak çağırmakta.

ODTÜ onu diplomasında “Tarihçi” olarak kayıtlara almış bulunmakta.

Özgür’ce Lezzetler” başlığı altında kendi tattığı lezzetleri ve kendi çektiği fotoğraflarını paylaşmakta.

Bolu doğumlu. İzmir, Ankara, İstanbul’da yaşadı. İspanya, Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Mısır, Fas mutfaklarını yerinde tattı. Malatya, Antep, Kayseri, Denizli, Balıkesir, Mardin, Çanakkale, Edirne, Bursa, Amasya yöresel lezzetlerine hayran kaldı.

Önceki toplumların  mutfakları ve tarihte unutulan lezzetlerini keşfe meraklı.

Tecrübe ederek, içinde yaşayarak öğrendi hep. Bilginin paylaşıldıkça büyüdüğüne ve anlam kazandığına inandı.

 

 

Son Yazılar

Filistin Gazze Bölgesinden Bir Pilav: KIDRE

Kitre Pilavı

Bir pilav düşleyin;

İçinde sarımsak arzı endam ediyor, hem de kabuklarıyla..

Limonun ferahlığı..

Baharatların damağınızda ahenkli dansı..

Kakulesi, safranı, muskat cevizi, tarçını, bademi, kuru üzümü, nohutuyla.. Yok yok! Neredeyse tüm baharatlar içinde.. Tam bir cümbüş havasında..

***

Filistin mutfağına dair hiç bilgim yoktu. Sadece Filistinli bir arkadaşımın anılarında bahsettiği ninesinin turunç bahçesi, limon ağaçları ve baharatlı yemekleri kalmıştı aklımda.

Filistin Gazze bölgesinin geleneksel yemeği “Kıdre Pilavı” sizi o yaşlı Filistinli teyzenin limon bahçesine götüren cinsten. Tarihine baktığımızda ise Persler’e kadar uzanan köklü bir yemek. Ne var ki henüz pek keşfedilmemiş batı tarafında dünyanın.

‘Kıdre’ (qidra) arapca bir kelime, ‘testi’ anlamına geliyor. Kökeni eskilere dayanan bu pilav aslında testide pişirilirmiş ve bayramlarda, düğünlerde yapılır testisi kırılarak yenirmiş.

Yapımı da zor değil!!

  • Sıvıyağ
  • Sarımsak (1 baş)
  • Soğan (2 adet)

Pilav tenceresinde sıvıyağda dişlere ayrılmış sarımsaklar kabukları ile kavrulur. Ardından üzerine ince elma dilimleri şeklinde soğanlar eklenir ve kavruklanmaya devam edilir.

  • Kakule (1 dolu yemek kaşığı)

Soğanlar kavrulurken havanda kakule ezilir ve içine eklenir. Karıştırmaya devam..

  • Yeşil Biber (1 adet)

Sonra yeşil biber 4-5 parçaya kesilerek eklenir. Kavruklamaya devam..

  • Nohut (bir küçük kase)
  • Safran

Bir gece önceden ıslatılmış nohut da eklenir tencereye. Karıştırmaya devam..

Bu noktada en çok dikkatimi çeken husus nohutların haşlanmadan eklenmesiydi tencereye. Normalde haşlanarak yapılan nohutlu pilavlarda pirinç ile nohut aynı pişkinlik kıvamında olduğu için nohutlar görsellikten öteye pek gidemiyor. Islanarak eklenen nohut ise pilav ile birlikte hem pişiyor hem de biraz daha sert kıvamı ile işin içinde olduğunu hissettiriyor. Yani nohut “ben de varım” diyor :)

  • Pirinç (2 su bardağı)

15 dakika kaynamış suda bekletilen pirinç de tencereye eklenir. Ve üzerine baharatlar da eklenerek kavruklanmaya devam edilir.

  • Kıdre Baharatı 
  • muskat cevizi rendesi (bir çorba kaşığı)
  • toz kırmızı biber (1 tutam)
  • tarçın (1 çay kaşığı)
  • kakule (yukarıda eklediğimiz için gerek yok)
  • karanfil (1 tutam kaşığı)
  • limon kabuğu rendesi kurutulmuş (1 tatlı kaşığı)
  • yenibahar (1 çay kaşığı)
  • karabiber (1 çay kaşığı)
  • zerdeçal (1 çay kaşığı)
  • Kimyon&Kişniş (birer tutam şifa niyetine.. Bunlar benden :))

Şimdi bu pilavın en can alıcı noktası içindeki baharatları.. Kıdre Baharatı (Qidra Spice) adı altında özel bir karışımı var aslında. Hatta bunun paketlenmiş hali de bir baharat karışımı çeşidi olarak. Fakat Türkiye’de bulamadığımız için kendimiz yukarıdaki baharatları kullanarak kendi kıdre baharatımızı kendimiz ekleyeceğiz tek tek..

Eklenen baharatlarla karıştırmaya devam..

  • Tavuk ya da et suyu (4 su bardağı)

Tane tane ayrılan pirinçlere artık suyunu ekleyebiliriz. Ve kapağını kapatıp, ısısını düşürüp pişmesini bekleyebiliriz.

Biz bu arada üzerine ekleyeceğimiz malzemeleri hazırlamaya başlayabiliriz

  • Badem (1 çay bardağı)
  • Kuru Üzüm
  • Sıvıyağ

Kavrulmamış taze bademler bir miktar sıcak suda bekletilerek kabukları soyulur ve ortadan ikiye ayrılırlar. Kuru üzümler ve bademler sıvıyağda 1 dakika kadarcık kavrulur.

Pişen pilav servis kabına alınır. Üzerine bademli kuru üzüm eklenir.

  • Limon 
  • Maydanoz

En son ince kıyılmış maydanoz ve küçük limon dilimleri ile süslenerek pilav servis edilir.

Kıdre Pilavı

Orta Doğu ülkelerinde bulunanlar bilir: pilavlarin gorseli gozlere hitap eden cinstendir.  Genellikle büyük bir kabın içinde pilavin üzerinde bir kuzunun tamamı ya da bir bacağı yatar..Kıdre pilavini da buyuk bir iki tavuk bacagi ile servis etmenizi öneririm. Bu servis şekli ile Kıdre sofrayi tek basina goturur. Bunun için tavukları önceden haşlar suyunu da pilava ekleyebilirsiniz. Ya da fırın poşetine koyar mis gibi kızarmış hali ile pilavın üzerine oturtursunuz. Bu size kalmış!

Ramazanda çok çeşitli bir masa yerine tek çeşit ancak “baba” bir yemekle iftar yapma  taraftarıyim. Bu anlamda da bu pilav ve yaninda buz gibi bir meyve kompostosu yeterli bence.

 

  1. Ic Acan Diyet Kahvaltisi Bir Cevap Yazın
  2. TURP 1 Yanıt
  3. Kahve Dunyasi Bitter Cikolata 1 Yanıt
  4. Kokorec nerede yenir? Bir Cevap Yazın