TURP

image

Haydi turplari taniyalim!

Bu defa farkettim onlari!! Goz kirptilar sebze reyonunda bana.. Hep de gecerdim onlerinden farketmeden. Meger ne kadar da cesidi varmis.. Ve ne kadar da degerliymis bu turplar. A, B1, B2, B3, B6, C vitamininden zengin ve kanseri onleyengillerden..

Mesela alabaş cinsi var ki; bol lifli ve dengeli beslenmede ideal oldugu icin Almanya, Hollanda, Belcika’da bolca tuketilen ancak malesef bizde cok da bilinmeyen bir turp cinsi. Sulu ve lezzetli, salatalarda ve haricen ara ogunlerde dilimlenip afiyetle yenebilecek kadar iyi. Bizim asina oldugumuz kirmizi turp daha aci olabiliyor alabaşa kiyasla.

Latincesinden birebir cevirdigimizde kokan sogan anlamina gelen turpun bir de vezir olani var ki.. Iste ona sardim ben :) Mumkun olan en ince boyutlarda dilimleyip uzerine limon, zeytinyagi ekliyorsunuz. En tepeye isirgan otunun tohumlarini ekleyerek vurucu darbeyi yapiyorsunuz. Ve yemeklerin yaninda ozellikle kirmizi et ile iyi gidiyor.

image

Diger taraftan bir kara turpumuz var ki..
Kara turpun da bir kavruklamasi var ki..
“Senede bir de olsa bu turpu yemeli; yemezsen de bu turpun tarlasindan gecmeli” diye diye babannemin ozel olarak yaptigi seramonik yemeklerden.
Her zaman yapilmaz bu yemek oyle. Onun icin bin bir dil dokmek gerekir. Biraz nazlanir evin en yaslisi, un helvasi gibi mesakkatlidir ne de olsa.Bu seramonik olay tekrarlanir her sene 50lik ogul ile 70lik anne arasinda hala..

Kara Turp Kavruklamasi da soyle yapiliyor: once rendelenen turp haslaniyor, ardindan bol yagda kavruklaniyor, karabiber, az kimyon ve biraz kisnis ile tatlandirilip sarimsakli yogurt ile servis ediliyor. Lezzeti bir turpa yakismayacak derecede inanilmaz oluyor.

image

TURP” üzerine bir düşünce

  1. Turpların bu derece faydalı olduklarından bihaberdim açıkçası. Paylaşımınız için teşekkürler efendim ;))

Bir Cevap Yazın