Kabaran Kekler Yapmanın Püf Noktalarını Yazdım

İlk kekimi yaparken ki halimi hatırlıyorum da.. Mutfakta her taraf un, şeker, yağ olmuştu. Bir oraya bir buraya koşturarak malzeme aramış döke saça canhıraş performansla keki fırına sürmüştüm. Ve kek istediğim gibi kabarmamıştı.Yılmadım basit bir kabaran kek nasıl pişrilir sorusunun cevabını buldum. Kek yapımı tecrübesini ilk defa yasayacaksanız işte size kabaran lezzetli kekler yapmanın püf noktaları:

HAZIRLIK

  • Tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı. Yumurta, şeker, süt, yağ, un, vb. malzemeleri keki çırpmaya başlamadan bir kaç saat önce mutfak tezgahına almalısınız.
  • Kek tarifinizdeki gerekli tüm malzemeleri mutfak tezgahına çıkarmalısınız. Bu malzemelerle kullanacağınız tüm gereçler de elinizin altında hazır bulunmalı.
  • Ununuz elekte hazır olmalı
  • Una ekleyeceğiniz kakao, kabartma tozu ve kuruyemişler de unla birlikte elekte hazır bulunmalı.
  • Keke eklemek istediğiniz kuruyemiş ya da meyveleri hazırlamış, dilimlemiş olmalısınız
  • Kek kalıbı yağlanmış olmalı
  • Sıvı yağ ve sütü eklemek için gerekli ölçü kabınız önünüzde hazır olmalı
  •  Tüm bu ön hazırlıklar keki çırparken sizin bir işi bırakıp diğerine geçmenizi engelleyecek ve pratik kabaran kekler yapmanızı sağlayacak.
  • Tüm malzemeleri hazırladıysanız artık fırını açarak ısısını tarifinizdeki ısıya getirebilirsiniz. Tüm malzemeleriniz hazır olduğu için o ısınana kadar siz de keki çırpmış olacaksınız.
ÇIRPMA
  • Çırpmaya önce şeker ve yumurtadan başlamalısınız. Yumurta sayısı ne kadar olursa olsun yumurtaların hepsini aynı anda kırmayın. Öncelikle ilk yumurta ile tüm şekeri bir kaç dakika çırpın. Sonra varsa 2. yumurtayı da aynı şekilde bir kaç dakika çırpın ve diğer yumurtaları da bu şekilde ilave edin. Bu işlem şekerin daha kolay erimesini sağlayacak.
  • Vanilyayı yumurtaları çırpma aşamasında ilave edin. Vanilyanın amacı yumurta kokusunu alması. O nedenle yumurtanın en yoğun olduğu ilk aşamada vanilyayı eklemek gerçek amacına ulaştırıyor.
  • Şeker, yumurta ve vanilyayı rengi sarıdan beyaza doğru değişene kadar çırpın. En son kullanacağınız kabartma tozunun yarısını bu aşamada yumurtalara ekleyin ve biraz çırptığınızda oluşan kabarcıkları gözünüzle görün:)
  • Şimdi sıvıyağ, yoğurt, süt gibi malzemeleri ekleyebilirsiniz. Bunları çok çırpmanıza gerek yok.
UN KARIŞTIRMA
  • Unu ilave ederken mutlaka eleyerek ilave etmeli.
  • Un karışıma elendikten sonra çırpma işlemi yerine karıştırma eylemi tercih edilebilir.
  • Eğer kuruyemiş ya da minik meyve dilimleri eklemeyi düşünüyorsanız ya da damla çikolata, bunları una ilave edin. Unu kek karışımınıza eleyerek ilave ederken bu malzemeler de iyice unlanmış olacak. Bu sayede kek pişerken asla kalıbın dibine yapışmayacak.
  • Kabartma tozunu ve kakao, tarçın gibi diğer toz malzemeleri de una eleme aşamasında ilave edin.
  • Kalıbı yağladıktan sonra bir miktar un da üzerine ekleyip kalanı elenecek una ilave edebilirsiniz. Bu kekin dış kısmının farklı bir katman gibi pişmesini sağlar.
PİŞİRME
  • Fırın önceden ısıtılmış, istenen ısıya ulaşmış olmalı
  • Keki önce yüksek bir ısıda (180 derece) fırınla buluşturduktan sonra bir miktar ısısını düşürerek içinin daha yavaş ve iyi pişmesini sağlayabilirsiniz. (150-160 derece)
  • Kek fırınlandıktan sonra 25-45 dk içinde pişer. İlk 25 dk fırın açılmamalı.
  • Kekin piştiğini anlamak için bir kürdanı batırmak yeterli olur. Eğer kürdanda hiç bir hamur yoksa kekin içi pişmiş demektir. Yalnız eğer çok yoğun çikolata parçası kattıysanız kürdandaki bulaşığın erimiş çikolata olabileceğini hesaba ekleyin. Bu durumda başka bir alana tekrar batırmayı deneyin:)
  • Kek piştikten sonra fırında bekletmeyin.
SONRAKİ AŞAMALAR:
  • Keki biraz soğuduktan sonra ılıkken kalıptan çıkarın.
  • Tamamen soğuduktan sonra elinizin altındaki soslardan biriyle, bir parça pudra şekeri ile ya da reçel ile farklı bir sunum öneririm. Basit bir kek olmaktan çıkacaktır. Tabi bunun için tarifteki şeker miktarını azaltmalısınız. Dr Oetker’in beyaz çikolata sosu keklere çok yakışıyor. Kakaolu ve damla çikolatalı kek ile portakal reçelini deneyebilirsiniz.

 

Bir Cevap Yazın