BESBUSE: Sıfır Yağ!!

Gülsuyu ile irmik bir tatlıda birleşirse..

Ve bu tatlıda sıfır yağ kullanılıyor dersem :P

 

Basbouse olarak ingilizce tariflerine ulaşabileceğimiz bu tatlı iyi bilinen ve beğenilen bir Arap tatlısı.. Ortadoğuda ülkesine göre farklılıklar gösteren Besbuse’nin Filistin mutfağındaki bir tarifini aldım Filistinli bir arkadaşımdan. Bu tatlının orijinalinde yumurta ve hindistan cevizi gibi bazı malzemeler kullanılıyor. Bizimki biraz daha pratik bir Besbuse.

İrmik, yoğurt ve şerbetten oluşan hoş bir tatlı Besbuse.. Ve malzemeler bölümüne özellikle dikkatinizi çekerim; neredeyse sıfır yağ!!

 

  • 500 gr irmik
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı toz şeker

Yukarıdaki malzemeleri karıştır ve 1 gün boyunca irmiklerin şişmesi için beklet.

  • Tahin 
Tepsinin altını irmiği eklemeden önce yağlamalıyız. Bunun için alışılmışın dışında bir şey kullanacağız: Tahin!!
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • Gülsuyu (yaklaşık 8 çorba kaşığı)

Fırına vermeden önce karbonatı ekle ve gülsuyu ile yumuşak bir kıvam alana kadar karıştırın. Eline yapışan irmik karşımını tepsiye almakta zorlanabilirsiniz, bu normal. Bir miktar sıvıyağ ile elinizi yağlayarak irmiki fırın tepsisine güzelce yayabilirsiniz.

Tatlıyı önceden ısıtılmış 170 derece fırına veriyoruz. Biz diğer tarafta şerbetini hazırlıyoruz.

  • 2 su bardağı şeker
  • 2,5 su bardağı su 
Şeker ile suyu kaynatıp şerbetimizi yapıyoruz.
  • 1 çay kaşığı limon suyu
  • 1 çorba kaşığı tuzsuz tereyağı ya da margarin
En son içine limon suyunu ekliyor ve tatlının üzeri güzel parlasın diye biraz yağ ekliyoruz. 
Şerbet ılık iken ve tatlı sıcak iken birbirleriyle buluşturuyoruz. 
Besbuse’nin esprisi gül kokusunda.  Şerbetlendikten sonra 1 gün bekletilen tatlı esansını daha iyi alıyor..Üzerine çam, şam ya da antep fıstığı serperek servis yapabilirsiniz. 
Afiyet Olsun!!

 

BESBUSE: Sıfır Yağ!!” üzerine bir düşünce

  1. Geri izleme: Dans Ederken Buhur Dumanı.. - Özgür'ce Lezzetler

Bir Cevap Yazın