“Sert un da nedir?” diyenlere..

Brioche; Ekmek Bulamayan Halka Önerilen Pasta başlıklı yazımda geçen SERT UN ve HIZLI AKTİVE KURU MAYA ifadelerini burada biraz açalım..

İyi bir buğday ekmeği için birincil kural güçlü ekmek unu kullanmakmış. Ekmek ununun kek ve bisküvi yapmak için kullanılan pasta unlarından farkı gluten içeriğiymiş. Gluten değişen miktarlarda tüm buğday çeşitlerinde bulunan bir çeşit protein. Sıcak, kuru yazlarda kısa bir sezonda yetişen buğdayın gluten içeriği daha yüksek olurmuş. Bu buğday çeşidi de sert ya da kuvvetli olarak nitelendirilirmiş. Yüksek gluten içeriği daha kabarmış ve hafif somunlar edinmemizi sağlarmış. Bizim marketlerimizde sert un diye bir şey geçmiyor. Ne yapabiliriz, un paketlerinin üzerindeki protein miktarına bakarak sert unumuzu edinebiliriz. Protein içeriğinde minimum 10,5 ise bu unu sert un kategorisine alabiliriz.

****”Hızlı aktive kuru maya” da nedir diyenlere!!

Bu maya çeşidi İngiltere de ve pek çok Avrupa ülkesinde marketler de satılıyor. Biz de ise internette kısa gezinti sonucu Fermipan markasının Türkiye’ye geldiğini gördüm. Bizde ekmek ya da şekerli yağlı kek kurabiyeler için pasta hamurunda kullandığımız mayalar aynı. Bu marka ekmekler için uygun olan maya ile pastalar için kullanılan hamur mayalarını ayırmış. Fermipan Super olarak nitelendirilen maya ekmek için firmanın ürettiği.. Ama bu tarifte şeker ve yağ da var o nedenle Fermipan Soft’u kullanabilirsiniz. Bu da pasta için kullanılan cinsi çünkü.

——

Ekmek yapımından anlayan bu Fransız milletinin fırınlarının önünde o muhteşem ekmeklerinin arasına peynir, marul, salam hatta yumurta koyarak sattıkları sandwich’ler geldikçe aklıma bu adamlar işlerini biliyorlar demeden geçemiyorum kendi kendime..

Bir Cevap Yazın