Paella: İspanyol Pilavı

Bu yemekle İspanya’da tanıştım. Bir kongre için Murcia’daydım ve buradaki Filipinli dostlarımın önerisi ile lezzeti keşfetmiş oldum. Sonradan araştırınca öğrendim ki bu yemek onların memleketinde de pek bir meşhurmuş ancak asıl Valensiya bölgesinin yöresel bir yemeğiymiş.

Valensiya mutfağının ağır abisi Paella bir çeşit pilav aslında. Pirinç, fasülye veya börülce, domates gibi sebzeler beraberinde et (tavuk veya deniz mahsülleri) ve iç bakladan oluşuyor. Baharat olarak safran ve zeytinyağı da diğer anahtar içerikleri..
Şefler bu pilavda özellikle bomba pirinç olarak adlandırılan büyük taneli pirinçleri tercih ediyorlar. Bizim market reyonlarında bu tip pirinç var mı hiç dikkat etmedim ancak biz de baldo ile yetinebiliriz, onlar da gayet bomba bence.

Bir ayrıntı daha, paella özel dökme demir tavada ikram ediliyor zaten bu pilavın adını veren bu özel kabın ta kendisi..

Şimdi bu bilgiler modern paella ile ilgili dünya genelinde kabul görmüş bilgiler idi. Asıl zamanında Valensiya’da Paella nasıl yapılırdı buna bakalım:

18. yüzyılda Valensiyalılar güzel havalarda ve özel günlerinde paellera denilen kaplarını alarak göl kenarlarına giderler açık havada bu pilavlarını pişirirlerdi. Pirinçle birlikte genellikle tavuk ya da tavşan ya da ördek eti ile yeşil fasülye beraberinde eşek baklasına benzer bir çeşit büyük iç bakla, domates, tatlı kırmızı biber, taze biberiye, safran, sarımsak, tuz, zeytinyağı ve su kullanırlardı.

 

Orijini İspanya
Bölgesi Valensiya

Yemeğin Detayları

Yemek Tipi Ana Yemek
Servis Tipi Sıcak Servis
Ana İçeriği PirinçEtDeniz mahsülleriSebzeler
Çeşitleri Valensiya TipiDeniz MahsüllüKarışık
Diğer Batı Avrupa, Latin Amerika, Kuzey Amerika ve Filipinler’de severek tüketiliyor.

Malzeme miktarı olmadan yemeğin yapılış mantığını aşağıdaki gibi bulabilirsiniz:
• Paella isimli özel dökme tava’da zeytinyağını ısıtın
• Eti tuzladıktan sonra burada soteleyin
• Yeşil sebzeleri ekle ve yumuşayana kadar onları da soteleyin
• Tercihe göre sarımsağı, rendelenmiş domatesi, eşek baklasını da ekleyerek sotelemeye devam edin
• Tatlı biber tozunu da baharat olarak ekleyip soteye devam
• Suyu, safranı tercihen diğer deniz ürünlerini ve biberiyeyi de ekleyin
• Suyunu yarı yarıya çekene kadar kaynatın
• Pirinci ekleyin ve kendi suyunda kısık ateşte pişirin. Gerekirse bir miktar tavuk suyu ekleyin.

Paella: İspanyol Pilavı” üzerine bir düşünce

  1. Geri izleme: FAS YEMEKLERİ: TAJİN - Özgür'ce Lezzetler

Bir Cevap Yazın