Kedi Batmaz

Bolu, Seben bölgesinin orijinal ve unutulmaya yüz tutmuş yöresel lezzetlerinden biri bu Kedi Batmaz.

İtalyan makarna hamurlarına taş çıkartacak cinsten olan bu özel yemeği yapmak çok kolay yemesi de çok hafif. Şehirlerde pek bilinmeyen KEŞ bu hamur işinin önemli lezzet ayaklarından birini oluşturuyor.

Keş yoğurtun kurutulması ile oluşturulan ve ekşiye yakın lezzet veren sert bir çeşit peynir. Kullananlar bilir, özellikle ev makarnasına rendelendiğinde muhteşem bir lezzet verir.

Kedi Batmaz keş’in ekşi, pekmezin tatlı ve tereyağının tuzlu halini birarada buluşturan ve tahayyül edemediğim kadar beğendiğim eşsiz bir lezzet bence.

En kötüsü de dikkatimi çeken bu yemeği artık yeni gelinler bilmiyorlar. Sadece köyün yaşlıları biliyor..

***

Hamuru için malzemeler:

  • Su
  • Un
  • Tuz

Sos için malzemeler:

  • Tereyağı
  • Pekmez
  • Keş Peyniri (Metro Marketten temin edilebiliyor)

Yapılışı:

Önce bir yarı derin kapta suyu kaynatıyoruz. Ardından kaynayan suya unu ekliyoruz. Burada dikkat edilecek tek nokta un su dengesini iyi yakalayabilmek. Unu eklerken katı bir hamur kıvamı yakalamaya çalışıyoruz, bu gerçekten eğlenceli..

Kulak memesi kadar sert olan bu hamuru sürekli karıştırarak ateşte pişiriyoruz, ancak hamurun rengi değişmeyecek. Kısık ateşte oynanmalı ve dikkatli olunmalı..

Ardından küçük parçalar halinde bir kaşık yardımıyla bu pişen hamuru servis kabına alıyoruz. Kaba alırken aralara keş denilen özel peyniri rendelenmiş haliyle serpiştirin.

Başka bir kapta bu yemeğin sosunu hazırlayabiliriz. Tereyağını bir derin sos kabında eritin, üzerine çok az rendelenmiş keş peyniri ekleyin. Sağlıksız biliyorum ama hafiften kızartın yağı, birazcık kırmızı rengi gelene, o müthiş koku yayılana  kadar.. Ama yakmayın dikkat. Önce tercihe göre çok çok az pekmez, ardından da tereyağlı sosu bu hamurların üzerinden gezdirdikten sonra ılık olarak servis yapabilirsiniz.

NOTLAR:

Bu tarifin Düzce dolaylarında mısır unu kullanılarak ve tercihen kaz ciğeri ile servis edilen şeklini de deneyebilirsiniz.

Oldukça kolay olan bu tarif misafir sofralarında ara sıcak olarak değerlendirilebilir.

Bu yemeğin aynı hamur ile parmesan peynirlisini, ve galiba kremalı başka bir sos daha vardı üzerinde emin değilim, Topkapı Eresin Hotel İstanbul’da öğle yemeği menüsünde tatmıştım bu arada.

Afiyetle..

Kedi Batmaz” üzerine bir düşünce

  1. Geri izleme: Kedi Batmaz Nedir? - Harbi Yiyorum - Harbi Yiyorum

Bir Cevap Yazın