Bu Otları Kaçırmayın!

Çalışan bir bayansanız alışveriş için hafta içi iş çıkışı ya da hafta sonu marketlere talim oluyorsunuz ister istemez. Her ne kadar bu marketler hayatımızı pek çok anlamda kolaylaştırsa da özellikle manav reyonlarındaki sebzeler Pazar seyyar standlarındakilerle karşılaştırılamaz bile..

Geçtiğimiz hafta bir değişiklik yaptım ve pazara gittim. Aman ya rabbi, ne kadar şey kaçırıyormuşuz meğer! Meyvenin sebzenin bin bir türlüsü, seç, beğen al! Yufkaların bile el yapımı, en tazesi oradaydı. Pazar kültürüne uygun davranmak ayrı bir zevk: önce dolaş, gözüne kaliteli ya da fiyatı uygun olan alacaklarını kestir, dönüşte topla, hepsini..

Tek sorun standlardaki ürünlerin pek çoğunun hormonlu olduklarının tek bakışta anlaşılıyor olmasıydı.  Pazarlarda organik ürünlerin satıldığı standlar da artık yer almaya başlıyor. Şişli’de bir organik Pazar var gezmek istediğim yerler arasında burası.

Her pazarda doğal ortamda yetiştiğine güvendiğim ürünlerden otlar. Hani şu madımak, kaz ayağı, çiriş otu, vb. Baharın da gelişi ile özlediğimiz çilek, enginar, yeni dünya, çağla, erik gibi sebze ve meyvelerin yanı sıra bu türlü otları denemek lazım. Sağlıklı beslenme meraklılarına duyurulur:  bu otları kaçırmayın!


Otlar denince akla nedense hep ege gelir. Öyle bir ot var ki bu ot daha çok Erzurum başta olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesi sofralarında biliniyor. Tanıştırayım, ÇİRİŞ OTU.

Nisan –Mayıs aylarında yeryüzünde beliren bu bitki çok kısa bir süre için semt pazarlarında yer alıyor.

Çiriş otu ile ilgili iki farklı  özgün Özgür’ce Denemesi. Özgür’ce mutfağında yaptım.

1. Çiriş Otu Pirinçleme

Önce soğanı zeytinyağında bir iki dakika kavur. Çiriş otunu ekle, kavrukla. Domatesi küp küp doğra yemeğe ekle. Pirinci ekle. Kısık ateşte kendi suyunda pişmesini sağla. Gerekirse su ekle. En son tuz ekle.

Önemli not: Çiriş otuna  sarımsaklı yoğurt kesinlikle çok yakışıyor. 

2. Çiriş Otu ile Çılbır

Bu tarif ilkine göre kesinlikle daha lezzetli oldu. Şiddetle önerilir.



Çiriş otunu 25-30 dk haşla, tabağa al, tuzunu ekle. Çirişin haşlanan suyunu atma, içine sirke ekle. Kaynayan suya kepçeye kırdığın yumurtayı al ve yumurtanın dağılmadan poşe halinde haşlanmasını sağla, yumurtanın sarısı çok katı kıvamda olması önerilmez. Sarımsaklı yoğurt hazırla. Tereyağında salça erit.

Tabaktaki çiriş otunun üzerin önce poşe yumurtayı ardından sarımaklı yoğurdu dök. Yoğurdun üzerine salçalı tereyağı sosunu dök. Yemekte baş köşeyi hak edecek bir lezzet, bu otun çılbıra ıspanaktan daha çok yakıştığını düşünüyorum.

3. Kazayağı Otu ile Börek

Bu üçüncü tarif sonradan eklendi listeme. Bu da otlarla bir özgün Özgür’ce deneme:)


Süt, yumurta ve sıvıyağı karıştırarak böreğin sosunu oluştur. Kaz ayağı otunu ince ince kıy. Yufkalardan bir yaprağı dörde bölerek tepsiye yerleştir. Üzerine sostan sür ve kıyılmış kazayağı otunu koy.

Sonra tüm katlara aynı şekilde bir yufka, sos ve kaz ayağı otu şeklinde son kata kadar devam et. Üstteki yufkayla böreği kapattıktan sonra böreği dilimle ve kalan sosun da tamamını dök.

Kızgın fırına sür. Afiyetle ye..

Bir Cevap Yazın