Güveçte Pilav

Nezaket sahibi bir aile, Emine eşi ile yaptıkları bir ziyarette küçük kase toprak kaplardan hediye olarak getirmişler. Bu kaplarda güzel yoğurt yapacağımı düşünmüş eksik olmasın:)

Annanemin aynı toprak kaselerde kendi ineklerinin sütüyle yaptığı o muhteşem yoğurtlar aklıma geldi.

Farklı çevrelerle tanışmadan önce herkesin memleketini bildiğini düşünürdüm, çünkü her yaz çiftlikteki ve yayladaki o muhteşem dağ hayatını yaşamak ayrı bir heyecandı benim için. Eşimin memleketine en son 15 yıl önce gittiğini öğrendiğimde şaşırmıştım. Sonra öğrendim ki benim kadar köy havası alan insan benim neslimde az, yeni nesilde ise yok denecek kadar az. Yazık, çok şey kaçırılıyor…

Bir çok insan köyünün yolunu bilmiyor, çünkü bütün akrabaları bulundukları şehirde.

Güveç pilavını hem elimdeki güveç kaselerini değerlendirmek hem de Gelik Restaurant’ta yediğim o muhteşem lezzeti ev versiyonuna dönüştürmek için denemek istedim. Yolunuz bu restauranta düşerse Gelik Pilav ve Gelik Köfte’yi deneyin, pişman olmazsınız.

Peki ben bu muhteşem pilavı nasıl yaptım?

Malzemeler:
2 su bardağı pirinç
tereyağı
1 adet soğan
150 gr kuşbaşından daha küçük dilimlenmiş et
6 adet mantar
Yarım Paket Knorr Çiftlik Pilav Harcı
Zeytinyağı,et suyu
1/2 demet dereotu
2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Yemeğin Tarifi

Öncelikle 2 su bardağı pirinci kaynamış suda en az 15-20 dk. bekletin. Eti haşlayın. Ben haşlama işlemleri için Tefal Clipsoları tercih ediyorum . Çalışan, ya daışarıda sosyal etkinlikleri bitmeyen bayanlar için zamanı yönetmek çok önemli. Clipsolar ile özellikle et yemekleri hem yumuşacık pişiyor hem de kısa sürede sonuç veriyor. Pirinçler suda beklerken malzemeleri hazırlamaya başlayabiliriz. Mesela kaşarın rendelenmesi, soğanların, mantarların yıkanması doğranması vb. Tereyağında incecik doğranmış soğanı kavurun, küçük doğranmış mantar ilave edip sote yapın. Mantarlar suyunu salıp çektikten sonra hazır çiftlik pilav harcının yarısını ve suyu süzülmüş pirinçleri de ekleyerek 4-5 dakika sürekli başında durarak ortanın biraz üzerindeki ateşte kavruklama işlemi yapın. Pirinçler tane tane ayrılacak, tencereden kaçmaya başlayanlar bile olacak. Aman dikkat yüksek ateşte çiftlik pilav harcı iç malzemesini yakmayın.  Pirinçleri kavruklarken tercihinize göre bir miktar sıvıyağ ekleyin, bu pilavınızın daha parlak olmasını ve kavruklama esnasında yanmayı önleyecek.

Artık 3,5 su bardağı suyu koyabilirsiniz. Harlı ateşi de tencerenin kapağını kapattıktan sonra  su fokurdamaya başlayacak. Artık ocağı kısık ateşe getirebilirsiniz. Pilav suyunu çekene kadar pişirin. Güzel pilav yapmak için kullandığınız tencere de çok önemli. Teflon, derin ve geniş, cam kapaklı özel pilav tencerelerini tercih ederseniz daha başarılı sonuçlar elde edebilirisiniz. Geçtiğimiz günlerde kayınvalideme Tefal’in pilav tenceresini hediye etmiştim. İtiraf ediyorum, umarım sevgili anneciğim bana alınmaz, pilavları genellikle lapa şeklinde oluyordu. Geçtiğimiz akşam pilavı tane tane idi. Masada kızımın pilav tenceresinde yaptım pilavı dediğinde ayrı bir keyiflendim.  Dolayısıyla arkadaşlar, pilav tenceresi gerçekten etkili. Pilav pişer pişmez demlenmesini beklemeden dereotunu karıştırın ve toprak kaselere pilavı doldurun.

Arzu ederseniz dereotunu hiç içine karıştırmayın servis yaparken üzerine yeşil haliyle süs olarak da servis edebilirsiniz.  Ben böyle denedim, çok yakıştı. Dereotu sevmeyenler de bu sayede yememe tercihini kullanabilir.

Üzerine en az bir parmak kalınlığında olacak şekilde rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kaşarın üzeri kızarana kadar pişirin.

Piştikten sonra bir 15 dk. Dinlendiğinde daha lezzetli oluyor.

Afiyet Olsun.

Bir Cevap Yazın